سیاه چادر
مسكن عشایرنیزهمانند خود آنان ثابت نیست. هرقبیله ایل ازعشایر؛كه متشكل ازچند تیره، طایفه، بنكو، تشوخانوار( سیاه چادر)است، می باشد. درعشایر هرسال دوبارمحل اسكان تغییر می یابد. به تعبیری عشایر راهی جزتغییر محل اسكان و مسكن خویش ندارند. آنان درروزهای آغازین فصول بهاروپائیز، به كوچ می پردازند. طبیعی است كه آنان درجستجوی آب و مرتع برای دام خویش اند، برای سكونت موقعیت خویش نیز می بایست فكری می كردند، واین فكردرساخت سرپناهی ازیكی ازفرآورده های دامی ( موی بزسیاه)
[ كه چون آن راچادر و پناهگاهی برای محافظت ازخویش دربرابرسرماوگرما می دیدند به آن سیاه چادرگفتند] یافتند. سیاه چادری كه درمیان عشایروایلات استان كهگیلویه و بویراحمد بهن ( گویش بهمئی ) behonوبهون behown ( گویش سایر ایلات استان ) خوانده و نامیده می شود این چادر سیاه که از موی بز تهیه گردیده بهترین نوع مسکن برای عشایر بوده که به راحتی میتوان آن را جمع کرد و در مکان دیگری مستقر نمود. سیاه چادر مسکن اصلی عشایر و ایلات کهگیلویه و بویر احمد اعم از فقیر و غنی بوده و فقط تفاوت عمده ای که در قدیم در مسکن خوانین و بقیه مردم دیده میشد، فقط در اندازه و زیبایی طنابها و ارتفاع دیرکهای آن است ( کیانی، 103: 1376 ) . این بافت زنان عشایر، كه ازیك سو سرپناه عشایرو ازدیگرسو، صنعت دستی وهنرماندگارزنان زحمت كش وهنرمند عشایر است، متأسفانه درسالهای اخیر( سه دهه اخیر)به دلایلی روبه فرآموشی واضمحلال گذشته است. ازجمله علل آن به مسائل زیرمی توان اشاره نمود: 1- گرانی وهزینه بربودن تهیه سیاه چادر( بهون)، 2- مشغله فرآوان زنان، و وظایف متعدد یك زن درحالت سكونت وكوچ، 3- ارزان بودن لوازم و ساخته های ماشینی 4-نیازاقتصادی خانوارهای عشایری وضرورت فروش محصولات لبنی وپشم ومو و. . . . . برای تهیه سایراقلام مصرفی 5-تحول وتغییردرخواسته هاوانتظارات زنان”راحت طلبی آنها».
این مسكن قابل حمل كه ازموی بزبافته شده درزمستان باعبورندادن باران وسرماازخودش، گرم؛ ودرتابستان نیزباعبورندادن گرما وعبورنسیم به داخل، خنك می باشد. این خانه مویین كه قابل انعطاف برای تاشدن است، دربرابربارندگی بسیار مقاوم می باشد. این خانه عشایری نه تنها درمیان ایلات ساكن درایران ازجمله قشقایی، بختیاری، عشایرعرب خوزستان و ایلات كهگیلویه و بویراحمد، بلكه درمیان عشایردیگركشورها نیزكاربرد دارد. البته با این تفاوت كه دركشورهای دیگرعلاوه برموی بز، ازپشم كوسفند، كرك شتروپارچه نیزساخته می شود.
مراحل تهیه سیاه چادر( بهن یا بهون )
الف: تهیه موی بز
عشایر ایلات كهگیلویه و بویر احمد، در طول سال یكبار اقدام به چیدن موی بز و پشم گوسفندان خود می نمایند. چیدن پشم گوسفندان در فروردین ماه و چیدن موی بز در تیرماه انجام می پذیرد. ابزار این كار نیز نوعی قیچی است كه به آن چهره یا چره ( charah ) می گویند.
ب – ریسیدن موها:
بعد از چینش موی بزها، زنان عشایر نسبت به تمیز كردن موها اقدام نموده، موها را با وسیله ای بنام شانه (شانه چوبی تخت كه در كل فرو می برند ) و در برخی مناطق با دست تمیز كرده و سپس با چوب ( تركه ) موها را به هم زده و قاطی می كنند. سپس موها را با پاشیدن كمی آب نرم كرده و لوله می كنند، و به هم وصل كرده، سپس با وسیله ای ( دوكی ) كه به آن پره parah می گویند، می ریسند و بند تهیه می كنند. ( کیانی، 105: 1366 ).
پ – ساختار بافتن:
بعد از تهیه بند از بزها، مرحله بافندگی آغاز می گردد. نخ مویین را دولا كرده و با استفاده از سه پایه ( ملار ) و دو عدد دوك و سائیدن كف دست ها می تابند. نخ ها باید سفت باشد تا در برابر سرما و گرما محكم باشند. سپس به كمك دستگاهی كه به آن تندار tandar یا تمدار tamdar می گویند، شروع به بافتن بهون ( سیاه چادر ) می كنند.
1 ) تمدار:
تمدار tamdar یا تندار tandar، همان دستگاهی است كه به شكل افقی روی زمین نصب می شود، و این دستگاه كه از 6 تا 8 چوب 40 تا 50 سانتی متری كه مستطیل گونه در زمین كوفته می شود. و با 3 سه چوب افقی به طول 70 تا 90 سانتی متری در ابتدا، و انتها، بوسیله نخ های، تار و پود را به هم وصل می كنند، تشكیل شده است. البته تارها می بایست محكم و پودها كمی شل تر بسته شوند. طول «دار»، علی القاعده بین 8 تا 12 متر، مفید است. هر سیاه چادر ( بهون )، از چند”لت”lat تشكیل می گردد. و هر لت كه نوار مستطیلی شكلی است كه طول آن بین 8 تا 12 متر و عرض آن بین 25 تا 45 سانتی متر است، جداگانه بافته شده و سپس با اتصال آنها به هم، سیاه چادر بافته می شود. بهون ها، اندازه های مختلفی دارند. به طور معمول از به هم دوختن 20 تا 22 قطعه لت یك سیاه چادر بافته می شود. اگر وزن هر لت را بین 8 تا10 كیلو گرم بدانیم، وزن یك بهون معمولی حدوداً 160 تا 200 كیلو گرم است ( کیانی، 1376: 7-106 ).
2) بافتن لت lat:
به طور میانگین برای بافت یك لت به موی 20 تا 30 بز نیاز هست. یعنی برای بافتن یك بهون حدوداً به موی 500 تا 600 بز نیاز هست. البته هر ساله یك یا دو قطعه لت بافته می شود و جایگزین لتهای فرسوده می شوند. مساحت یك سیاه چادر حدوداً 48 متر مربع است. به علت طول زیاد لت، زنان عشایر از هر دو سو اقدام به بافتن آن می كنند. بعد از اتمام بافت لت، انتهای هر لت را با اضافه نخها ( تارها ) به هم بافته، منگوله درست می كنند. و در میان عشایر كهگیلویه و بویر احمد كه خانوارها ( بهون ها ) به صورت مجموعه ای و كنار هم زندگی می كنند، همواره زنان بافنده به هم كمك می كنند. در هنگام بافتن لت ها، اشعاری توسط زنان بافنده زمزمه می شود. در یك قطعه لت 12 متری، 3 تا 4 قطعه در میان آن به شكل خاص بافته می شود، كه به آن رعد و برق ( تش برق ) tasho bergh گفته می شود. در این باره عشایر استان بر این باورند كه رعد و برق آن به سیاه چادر ( بهون ) كارگر نخواهد افتاد. به طور میانگین دو زن ماهر اگر هر روز 8 ساعت كار مفید انجام دهند، هر لت را بین 1 یك تا 2 دو روز می بافند كه عملاً كار بافت یك بهون 30 تا40 روز طول می كشد.
سر تمدار sar tamdare
یكی از رسوم مربوط به بافت سیاه چادر ( بهون )، ترغیب، تشویق و اعلان تشكر از زنان بافنده است، «رسم سرتمداری» می باشد. در میان مردم ایلات استان رسم بر این بوده كه هر گاه دختران و زنان بر سر”تمدار» در حال كار باشند، فردی كه از راه می رسد با گفتن عبارات “نه خسته” یعنی خسته نباشی و “دس مریسا” das meresa هدیه ای ( اغلب پول ) به آنها می دهند. و زنان و دختران بافنده نیز در پاسخ، عبارت «سرمریسا”sar maresa، را بیان می كنند. از دیگر رسوم مربوط به بافتن سیاه چادر ( بهون )، آغاز بافتن با نام خدا، پاشیدن نمك در اطراف تمدار ( دار بافت ) برای دفع چشم زخم و افراد حسود، و تنگ چشم است.
دوختن:
بعد از اتمام كار بافتن لت ها، كار به هم دوختن آنها و تشكیل سیاه چادر ( بهون ) انجام می شود. این كار بر عهده مردان است. كار دوختن لت ها به همدیگر بین یك تا دو روز طول می كشد.
افراشتن:
پس از اتمام كار دوخت و به هم پیوستن لت ها و تشكیل بهون ( بهن ) behoan كار بر پا نمودن و افراشتن انجام می گیرد. برای این كار در آغاز در قسمت پشت سیاه چادر سنگ چینی به اندازه بهون و به عرض 60 تا 80 سانتی متر درست می كنند. كه به آن چل ( chol ) می گویند. تا وسایل خانه همچون هور ( Hur )، خورجین ( khorgen ) و رختخواب و سایر اسباب اثاثیه را روی آن بگذارند. سپس سیاه چادر را روی زمین پهن كرده و طناب های مویین یا پلاستیكی را كه به آن”كمبار» kombar می گویند، متصل می نمایند. و با حدود 10 تا 20 میخ كه به آن “میخ طویله” می گویند، آن را مهار می كنند. سپس چوب های عمودی و افقی وسط سیاه چادر را در یك خط مستقیم قرار داده تا دقیقاً وسط سیاه چادر قرار بگیرد. غالباً سیاه چادر های ایلات استان پشت به قبله یا پشت به غروب آفتاب بر پا هستند. به چوب هایی كه به پهنای 5 سانتی متر وسط بهون قرار می گیرند”سیم”sem و چوب هایی كه ستون چادر هستند كه اغلب 3 تا 4 چوب هستند، «تل» tal می گویند. حدود سه تا چهار چوب كوتاه تر از تل ( پایه ها ) در جلوی بهون افراشته می شوند. كه جلوی سیاه چادر را حدوداً تا 120 سانتی متر بالا می آورد كه به آنها پیشه بهون pishe behin (جلو سیاه چادر) می گویند. دور سیاه چادر را با لت هایی كه به آن لتف lataf می گویند، می بندند. وسیله ای كه به آن این عمل را انجام می دهند”سك» ( یا خلال ) sook نام دارد.
در گذشته به جای میخ جهت وصل نمودن و مهار سیاه چادر به زمین از سنگ یا ریشه درختچه ای بنام «گینه» استفاده می شد. سیاه چادر از جهات گوناگون حالات مختلفی دارد. از جلو شبیه عدد هشت 8 باز شده با دو زایده ی كناری و از پشت چون ذوذنقه و از پهلو همانند عدد 8 كه یك سوی آن كوتاتر و شكسته باشد، است. بخش عقب سیاه چادر دارای شیب تندی بوده و قسمت جلوی آن سقفی مسطح با كمی شیب به جلو است. از سقف بهون برای خشك كردن کشک و گیاهان دارویی و خوراكی استفاده می گردد. به بندهایی كه سیاه چادر را به زمین وصل و مهار میكند”هركه” HARAKE می گویند ( کیانی، 108: 1376 ).
ابزار ساخت تل ( قطعات بهون ) 1- كركیت: شانه ای فلزی دسته داری كه با وارد كردن ضربه به بافته ها سبب استحكام آنان می شود. 2- ملار: سه پایه ای چوبی كه برای تاباندن و سفت نگه داشتن نخ ها ی مویین استفاده می شود. 3- تمدار: دار تنیدن لت های بهون 4- پره: دوك ریسندگی موها كه شامل دو قطعه كوچك سوراخ دار و یك میله چوبی است. 5- پیز: چوب ثابتی كه در دار تعبیه شده و كار تنیدن لت ها با آن انجام می شود. 6- پشت پیز: چوب متحركی كه پشت پیز قرار دارد و برای عقب و جلو كشیدن، از آن استفاده می شود. 7- پل پیچ: نخ دو لایه سفید و سیاه از موی بز كه در ابتدا و انتهای دار قرار دارد.
8- میخ طویله: میخ های چوبی یا آهنی كه در دو طرف دار قرار می گیرند، و در واقع پایه های دار هستند.
9- سك: چوب های عمودی كوچك ( 10 سانتی متری ) و نوك تیز برای دوختن لتف به سیاه چادر
10- غچه: تكه چوب سوراخ دار صیقلی شده ( هچه ) كه طناب های مهار كننده سیاه چادر به زمین را به سیاه چادر وصل می كنند.