بنیاد ایران‌شناسی

شعبه یاسوج

جاذبه‌ها

ایران جزو معدود کشورهای چهار فصل در جهان می‌باشد که از بخش‌بندی منحصربه‌فردی تشکیل شده است. به هر یک از بخش‌های کشور یک استان گفته می‌شود. استان کهگیلویه و بویراحمد یکی از استان‌های کشور به‌شمار می‌رود که از جاذبه‌های گردشگری زیادی برخوردار است. این استان دارای اقلیم و شرایط جغرافیایی ویژه‌ای می‌باشد که آن را از سایر استان‌ها مجزا ساخته است. هتل‌های کهگیلویه و بویراحمد همواره میزبان مسافران زیادی هستند که در ادامه به تعدادی از مناطق گردشگری این استان خواهیم پرداخت.

روستای زیبای مارین (ماسوله جنوب ایران)

مارین از معدود روستاهای ایران است كه همه جلوه‌های گردشگری از تاریخی، طبیعی، مذهبی تا مردم شناسی را یك جا در خود جای داده است.

روستای مارین در ۳۶ کیلومتری شمال شهر گچساران و ۱۹۸ کیلومتری جنوب شرقی یاسوج، با مختصات جغرافیایی 50 درجه و 48 دقیقه طول شرقی و 30 درجه و 33 دقیقه عرض شمالی قرار دارد.

این روستا از شمال، به کوه دلی گنج و از شرق به کوه خامی و از جنوب غربی به کوه دیل محدود می‌شود. ارتفاع این روستا از سطح دریا 1080 متر است. آب و هوای مارین در فصول بهار و پاییز ملایم و مطبوع، در تابستان نسبتاً گرم و در زمستان سرد و خشک است.

روستای زیبای مارین که محل رفت و آمد توریست‌ها در فصل‌های بهار و تابستان است، منظره خوبی برای عکس‌های شما به یادگار می‌گذارد و مناسب برای عکس‌های کارت پستالی ویژه مناطق بهاری می‌باشد. خانه‌های این روستای تاریخی روی همدیگر ساخته شده‌اند و هیچ وسیله‌ای نمی‌تواند از کوچه‌های این خانه‌ها عبورکند و برای بازدید شما گردشگران بسیار مکان خوبی می‌باشد.

غار ده شیخ دنا، جاذبه‌ای با ۱۳۵ میلیون سال قدمت

غار ده‌شیخ یکی از غارهای استان کهگیلویه و بویراحمد است که در ۲ کیلومتری روستای ده‌شیخ، در ۵۱ کیلومتری شهر یاسوج و ۳۵ کیلومتری شهر سی‌سخت مرکز شهرستان دنا قرار دارد. این غار، با هفت گالری و مسیرهای مختلف چشم هر بیننده‌ای را به خود خیره می‌کند. غار ده‌شیخ در طی قرن‌های متمادی ناشناخته مانده بود تا این که در یکی از روزهای زمستان سال ۸۹، چوپانی از اهالی ده‌شیخ در حالی که به دنبال گله‌اش بود، متوجه این غار شد و تاکنون سه مرحله اکتشاف توسط محققان و غارشناسان انجام شده است.

بر اساس بررسی‌های زمین‌شناسی، شکل‌گیری این غار مربوط به دوره دوم زمین‌شناسی بوده و ده‌شیخ یک غار آهکی کاملاً طبیعی است. در طی سالیان طولانی، بر اثر ریزش نزولات جوی، حفره‌هایی در غار ایجاد شده و آب درون حفره‌ها به بیرون راه یافته و به این ترتیب موجب ایجاد قندیل‌ها و دالان‌های شگفت‌انگیز شده است. غار ده‌شیخ یکی از شگفت‌انگیزترین غارهای شناخته‌شده در کشور است، به طوری که به آن لقب علی‌صدر ۲ داده‌اند. از عجایب این غار، گرم بودن آن در زمستان و سردی هوای درون آن در تابستان است. گرمای اسرارآمیز زمستان‌ها و خنکای دل‌انگیز تابستان این غار، معمایی است که هنوز پاسخی برای آن وجود ندارد.

دهانه این غار در ارتفاع ۱۶۷۰ متری از سطح دریا واقع شده و بسیار تنگ و باریک است، به طوری که باید مسیر ابتدای غار را که در حدود ۵ تا ۶ متر را به صورت نشسته طی نمود. دهانه غار ده‌شیخ درست روبه‌روی قله قاش مستان، دنا قرار گرفته است. ارتفاع این غار در برخی مناطق تا هفت متر هم می‌رسد و در دالان‌های مختلف غار، قندیل‌های آهکی گوناگون با زیبایی خاضی شکل گرفته‌اند. بر اثر ریزش نزولات جوی در طی سال‌ها حفره‌هایی ایجاد شده و آب درون حفره‌ها به بیرون خارج می‌شود که موجب شکل‌گیری این قندیل‌های زیبا شده است.

آب موجود در حفره‌ها خشک شده و با توجه به سست بودن نوع جنس سنگ کوه که به صورت آهکی بوده از طریق آبچکان‌ها املاح را به درون دالان‌ها هدایت می‌کند و طی قرن‌ها قندیل‌های بسیار بزرگ و دالان‌های بی‌نظیری را به وجود آورده است. ریزش قطرات آب از قندیل‌ها، زیبایی و جلای خاصی به بدنه غار داده است، کارشناسان ریزش آب را نشان از آن می‌دانند که این قندیل‌ها در حال رشد بوده و این غار یک فضای زنده است که در طی قرن‌های متمادی رشد کرده و همچنان به این روند ادامه می‌دهد. ستون‌های این غار از یک تا ۱۵ متر ارتفاع دارند.

غار ده‌شیخ یکی از حدود ۶۰۰ غاری شناسایی شده در کشور است. به لحاظ وسعت و عمق تاکنون رتبه دوم را به خود اختصاص داده است. بر اساس مطالعات عمق غار بیش از ۶ کیلومتر تخمین زده می‌شود و به دلیل همین وسعت، هنوز بخش‌ها و دالان‌هایی از آن شناسایی یا باز نشده است.

این غار از جمله غارهایی است که طی بررسی باستان‌شناسی مشخص شد بقایای انسانی، حیوانی و سفال در این غار نشان از رواج زندگی انسان‌هایی از دوران ظهور اسلام را داشته است. سفال‌ها و استخوان‌های کشف شده در این غار ۱۳۵ میلیون سال قدمت دارند که نشان می‌دهد در مقطعی از تاریخ، برخی از انسان‌ها این غار عظیم را برای زندگی انتخاب کرده بودند. هر چند قدمت این سفال‌ها هنوز به درستی مشخص نشده است، اما برخی کارشناسان قدمت آن‌ها را به قبل از ظهور اسلام نسبت می‌دهند. طبق بررسی‌های باستان‌شناسی نوع سفال‌ها، مربوط به دوره هخامنشی و ساسانی است.ضمن آن که تنوع سفال‌ها در غار ده‌شیخ نشانگر قدمت تاریخی این غار است. نبود هیچ‌گونه نقاشی بر روی دیواره‌های غار نشان می‌دهد که این مکان در طی قرن‌ها دست‌نخورده و ناشناخته باقی مانده است. در کف غار آثاری از زیست انسان مشاهده شده که نشانگر استفاده انسان در قبل از اسلام از این غار بوده است. غار ده شیخ حوضچه‌هایی دارد که به شکلی حیرت‌آور توسط دالان‌های باریک به هم متصل می‌شوند. در برخی از دالان‌های غار ده‌شیخ نیز حشرات، پرندگان و جانوران زیادی به ویژه خفاش، موش و انواع بندپایان از جمله حشرات، عنکبوت، صد پا و سوسک پیدا می‌شود.

جاذبه‌‌های روستا

جاذبه‌های گردشگری مراتع سرسبز و حاصلخیز‌، طبیعت جذاب‌، آب و هوای مساعد، تنوع پرندگان (کبک، تیهو، کبوتر‌، کلاغ‌، عقاب‌، بلبل‌، گنجشک‌، پرستو‌) و جانوران و جلوه‌های تلاش انسان در روستا‌، از جمله جاذبه‌های گردشگری روستای دیل می‌باشند.

انواع درختان بلوط‌، بادام، گلابی وحشی، انجیر کوهی، زالزالک، بَن، کلخُنگ، ارزن و گیاهان دارویی کتیرا، گل گاوزبان، کاسنی، کارده، آویشن، کُلکُل، کرفس کوهی، بهمن پیچ، لیزک، آب اندول، گل ختمی، خاک شیر، هفت برگ، دّرّمه، برنجاس، ابریشم هلپه، گیلاس‌وحشی تک، چشمیزک، گونگ‌، بکلو، چرمکش واشننگ پوشش گیاهی پیرامون روستا را تشکیل می دهند. منطقه حفاظت شده پیرامون روستا، زیستگاه جانوران متنوع و جالب توجهی مانند گرگ، روباه، خرگوش، قوچ، میش، بز کوهی، کل، گراز و جوجه تیغی، پلنگ، کفتار، شغال وسمور می باشد. کِل کِله برد، هفت سنگ، گرنا تو کیش، و چوکلی، هی رو هی رو، از بازی‌های مورد علاقه جوانان و نوجوانان روستاست که در ایام فراغت به اجرای آن می پردازندکه البته بازیهای جدیدی چون بازیهای کامپیوتری، فوتبال، والیبال و شطرنج جای ورزشهای قدیمی را گرفته است . زنان روستا نیز از دستمال لاکی یا چارقد لاکی به رنگ مشکی، لچک، دستمال دورسر، دلک آرخالیق و کت زنانه، (جومه) پیراهنی گلدار، پرچین، گشاد و بلند است (تنبان، مناگیر) دستبند (بلوز و دامن، مانتو، شلوار، روسری و چادر استفاده می‌کنند. غذاهای محلی روستای دیل عبارتند از: آش کارده، آش بادام، شیربرنج، گِونه و نان شیرین و نان تیری است.

آثار تاریخی

از آثار تاریخی این روستا می توان اشاره کرد به آثاری چون گنبدان گبر در چرزو، تنگ آسیاب، تکیه، قلعه برج، ده بزرگ و قلعه شاه بهمن،‌ که از بین این آثار قلعه بهمن وگنبدان گبر قدمت بسیار زیادی دارد که قدمت گنبدان گبر و قلعه شاه بهمن به دوره ساسانیان در عصر رستم وسهراب بر می گردد .

براساس مدارک موثق قدمگاه امام رضا (ع) روستای دیل در میان عوام به بقعه امام رضا شهرت داردوعمارت آن در فاصله ۲۰۰ متری جنوب شرقی روستای دیل در مجاور جاده آسفالته چرام به گچساران متصل به درخت بلوط تنومند و سالخورده‌ای قراردارد. قدمگاه امام رضا(ع) روستای دیل در کتاب دایرى‌المعارف شجره‌ آل رسول جلد سوم نوشته سیدعلی موسوی‌نژاد آمده است، استقبال و ادای احترام به ساحت مقدس این قدمگاه مورد توجه همگان است. این بقعه دارای عمارتی به ابعاد دو در دو متر است که در وسط آن قبری به ارتفاع یک متر با گچ ایجاد شده است ودر جلو اطاق پیش‌ایوان کوچکی در دهه اخیر الحاق شده که بر بالای آن گنبدی کوتاه استوار است. بنای اولیه این زیارتگاه حصار دایره شکل سنگ‌چینی به شعاع دو متر بوده که در وسط آن قله‌ای از سنگ انباشته شده است.نقل کرده‌اند که درسال ۱۳۳۶ توسط اولاد ملاعلی‌رضا از تیره محمد باقری دیل عمارت گچی ساده‌ای روی آن برپا شد که از آن زمان تاکنون از آن نگهداری می‌شود.

الگوی معیشت و سکونت:

براساس نتایج سرشماری سال 1375، روستای دیل 2325 نفر جمعیت داشته است که در سال 1385، به 2254 نفر کاهش یافته است، درآمد اکثر مردم روستای دیل از فعالیت‌های زراعی، باغداری و دامداری تأمین می‌شودو گروهی از مردم در بخش خدمات و صنایع دستی اشتغال دارند .گندم، جو، عدس، باقلا، پیاز و سبزیجات از محصولات زراعی و لیمو‌شیرین و لیموترش، انگور، انار و انجیر و زردآلو از محصولات باغی روستاست؛ کره، روغن محلی، دوغ، کشک، گوشت و تخم مرغ از تولیدات دامی روستا به شمار می‌آید و درصدی از زنان و دختران، در تولید و بافت انواع صنایع دستی مانند گلیم، قالی، جاجیم، توبره، گبه و گلدوزی وخیاطی نقش فعالی دارند.

بافت روستا:

روستای دیل در یک ناحیه میان کوهی استقرار یافته و بافت مسکونی متراکمی دارد، بافت قدیمی روستا و قلعه شاه بهمن از عوامل شکل‌گیری و گسترش کالبدی روستا به شمار می‌آیند و معابر عمومی روستا کم عرض و پیچ در پیچ هستند. در ساخت بیشتر خانه‌های جدید روستا از مصالح مقاوم استفاده شده است. خانه‌های قدیمی با مصالحی مانند خشت، گل و تیرچوبی ساخته شده‌اند و در و پنجره‌های کوچک و چوبی دارند. خانه‌های قدیمی با مصالحی مانند خشت، گل و تیرچوبی ساخته شده‌اند و در و پنجره‌های کوچک و چوبی دارند.

روستای گردشگری دیل

روستای دیل از توابع بخش مرکزی گچساران است که با مختصات جغرافیایی ۵۰ درجه و ۴۶ دقیقه طول شرقی و ۳۰ درجه و ۳۳ دقیقه عرض شمالی، در ۲۷ کیلومتری شمال غربی گچساران و ۱۸۴ کیلومتری یاسوج قرار دارد .

این روستا از جنوب به کوه کاردی و از شمال شرقی به کوه ولی گنج محدود می‌شود . ارتفاع روستای دیل از سطح دریا ۸۵۰ متر است و آب و هوای آن در فصل بهار مطبوع و دلپذیر، در تابستان گرم و خشک و در زمستان بارانی و معتدل می‌باشد .این روستا دارای هفت محله بنام‌های میانکوه، رادک، اسلام اباد، ده بزرگ، تکیه، ده برج وده بی بی کریمه است؛ آستانه مقدس امامزاده بی‌بی‌کریمه، امام‌زاده علی واقع در بخش چرزو، امامزاده بی بی رشیده، بی بی کیهانه، امام‌زاده میرحمزه، وقدمگاه امام رضا (ع) وامام‌زاده ابراهیم(ع) معروف به آقای شهداء وامامزادگان دیگری نیزدر این روستا واقع گردیده است که وجود این امامزادگان لطف وصفایی خاص به این روستا بخشیده است .روستای دیل بزرگترین روستای در میان دهستان بویراحمد گرمسیری با بیش از 3500 نفر جمعیت می باشد، مردم روستای دیل به زبان فارسی و با لهجه محلی شیرین «دیلی» صحبت می‌کنند، مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند.روستای دیل همجوار روستاهای آرو و مارین بوده و از طبیعت بسیار زیبا و چشم اندازهای خیره کننده‌ای بهره مند است.این روستا از لحاظ بافت اجتماعـی از سه طایفـه بزرگ به نام جــلالی، محمد باقـری و طایـفه مشایـخ تشکیل شده است، شغـــل بیشتر مــردم این روستـا کشاورزی و باغبانی می باشد و دارای محصولاتی چون لیمـوشیرین، لیمـوترش‌، انــار، انگـور، انجیـر، زرد آلو ودیگر محصولات باغی و زراعی می باشد .

منطقه گردشگری دلی مهرجان

این منطقه گردشگری یکی از پر بازدیدترین مناطق استان کهگیلویه و بویراحمد است. فاصله ۳۵ کیلومتری این منطقه از شهر لنده سبب شده تا افراد زیادی به آن سفر نمایند. طبیعت زیبا و مناظر بکر دلی مهرجان به همراه آب و هوای مطبوع آن، اصلی ترین دلایل سفر گردشگران است.

آبشار طوف خیمه سوق

در مسیر لنده به دهدشت و در نزدیکی روستای بی بی زلیخا، یک آبشار دیدنی وجود دارد. آبشار طوف خیمه سوق دارای ارتفاع ۵۰ متری است و یکی از مرتفع‌ترین آبشارهای استان محسوب می‌گردد. محیط اطراف آبشار آکنده از درختان بلوط و سبزه زار است.

شهرستان لنده

لنده یا مهنه، یکی از شهرستان‌های استان کهگیلویه و بویراحمد است. در گذشته این شهر را با نام قلعه می‌شناختند. این شهر با حدود ۲۱۸۱۲ نفر جمعیت، دارای ساکنان لر زبان است. ارتفاع این شهر از سطح دریا ۷۴۱ متر است.

گردنه شلال دان

منطقه‌ای بسیار سرسبز که در بهار چشم هر رهگذری را به طراوت و زیبایی خود جذب می‌کند. سرسبزی تپه ماهورهای باشت و گردنه شلال دان در شهرستانهای گچساران و باشت بسیار تماشایی است. از اماکن تاریخی این شهرستان نیز می‌توان به چهارطاقی خیرآباد و اثرباستانی «دو گور دوپا» اشاره کرد.

دو گور دو پا

در ۷ کیلومتری روستای شوش، دو ستون سنگی وجود دارد که جزو آثار باستانی استان به‌شمار می‌رود و در سال ۱۳۷۹، در فهرست آثار ملی ثبت شده است. این ستون‌های آهکی در فاصله ۵۰ سانتی متری از یکدیگر قرار دارند. مورخان معتقدند که این ستون‌ها در حقیقت بقایای یک آتشکده هستند که پیش از اسلام ساخته شده اند.

باشت

باشت یکی از تاریخی ترین شهرهای کهگیلویه و بویراحمد است که قدمت آن به دوره هخامنشیان باز می‌گردد. در گذشته نام این شهر بنگرو بوده است. این شهر ۲۰۷۰۰ نفر جمعیت دارد.

آبشار کیوان لیشتر

آب آبشار کیوان لیشتر از به هم پیوستن آب کوههای دیل، چهاربیشه و آب گرمو تأمین می‌شود. این آبشار در فصل تابستان اغلب خشک است. اما می‌توان از اوایل پاییز تا اواخر بهار، برای دیدن آبشار کیوان لیشتر به دوگنبدان سفر کرد.

آرامگاه بی بی حکیمه (ع)

بی بی حکیمه (ع) در واقع یکی از خواهران امام رضا (ع) می‌باشد که بقعه این حضرت در دل کوهی از حوالی گچساران حفر شده است. وجود چشمه آب گرم در نزدیکی این بقعه سبب شده تا هر ساله افراد زیادی برای زیارت و بهبود بیماری‌های خود توسط آب معدنی چشمه، به این منطقه سفر نمایند.

آبشار گنج بنار

این آبشار در ۷ کیومتری شمال شهر گچساران قرار دارد. آبشار گنج بنار دارای ارتفاع ۳۰ متری می‌باشد و در دامنه کوه خاییز واقع شده است. روستای بنار نیز در نزدیکی این آبشار بوده و برای یک سفر خنک تابستانی بسیار مناسب است.

دوگنبدان

شهر نفت خیز گچساران با تولید سالانه 25 درصد نفت و گاز کشور به عنوان بام نفت ایران شناخته شده و به‌دلیل نزدیکی به بنادر گناوه و دیلم، در مسیر ترانزیتی خلیج فارس به مرکز کشور قرار گرفته است. این شهرستان دارای اماکن زیارتی و سیاحتی فراوانی است که سالانه پذیرای هزاران گردشگر داخلی و خارجی هستند.

نقوش برجسته تنگ سروک (شهرستان بهمئی)

این نقوش در فاصله 50 کیلومتری شمال بهبهان، در شهرستان بهمئی قرار دارد و قدمت آن به 299 میلادی یعنی به دوره اشکانی می‌رسد و منسوب به شاهزادگان الیمائی است.

آبشار کمردوغ

آبشار کمردوغ در ۱۰ کیلومتری شهر قلعه رئیسی و در استان کهگیلویه قرار دارد. آبشار کمردوغ یکی از جاذبه‌های گردشگری استان کهگیلویه و بویراحمد به‌شمار می‌رود. آبشار کمردوغ در چهارفصل سال پرآب است و به عروس آبشارهای ایران شهرت دارد. در گویش محلی این آبشار به «کمردو» معروف است. کمر به معنی دیوار صاف و صخره‌ای است و همچنین نمکی بودن آب آبشار باعث می‌شود قطرات پودری آب که با باد جابجا می‌شوند سفید رنگ و شبیه به قطرات دوغ دیده شوند. به همین دلیل نام کمردوغ بر این آبشار گذاشته شده است. طبیعت اطراف آبشار کمردوغ بسیار بکر و چشم نواز است. ارتفاع این آبشار حدوداً ۱۰۰ متر است و جزو بلندترین آبشارهای ایران محسوب می‌شود. آب آبشار، شور و نمکی است و از چشمه‌های کوههای قلعه رئیسی تأمین می‌شود. آبشار کمردوغ از کم نظیرترین جاهای دیدنی استان کهگیلویه و بویراحمد است چرا که تعداد چشمه‌های نمکی در این مناطق کوهستانی زیاد نیست.

بافت تاریخی دهدشت

بافت تاریخی و قدیمی دهدشت در شهرستان کهگیلویه واقع شده است. بافت تاریخی دهدشت در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و یکی از جاهای دیدنی استان کهگیلویه و بویراحمد محسوب می‌شود. بافت تاریخی دهدشت مساحتی در حدود ۳۵ هتار دارد و یادگاری از دوران صفویه است. مجموعه بافت تاریخی دهدشت کاروانسرا، حمام، بنای امامزاده ابراهیم و امامزاده جابر و… را شامل می‌شود.

شهرستان کهگیلویه

شهرستان کهگیلویه یکی از شهرستان‌های استان کهگیلویه و بویراحمد است که مرکز آن شهر دهدشت می‌باشد. قدمت دهدشت به دوره ساسانیان می‌رسد و در آن زمان با نام بلاد شاپور معروف بوده است. البته بافت قدیم دهدشت که امروزه بجا مانده و در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده یادگاری از دوران صفویه می‌باشد.

لما

روستایی باستانی در کنار رودخانه بشار است که گورهای انسانی با قدمت سه هزار سال قبل از میلاد درآن کشف شده است.

منطقه حفاظت شده دنا

منطقه حفاظت شده دنا از شمال شهر سی‌سخت در شهرستان دنا آغاز می‌شود و یکی از ارزشمندترین جاهای دیدنی استان کهگیلویه و بویراحمد است. این منطقه از مهم‌ترین مناطق محیط بانی در ایران است. منطقه حفاظت شده دنا دارای گونه‌های متنوع و با ارزش گیاهی و جانوری است. همین امر این منطقه را در سال ۱۳۸۹ به‌عنوان ذخیره‌گاه زیست کره، در شورای عالی یونسکو مشهور کرد. منطقه غنی حفاظت شده دنا یکی از گرانبهاترین جاذبه‌های گردشگری استان کهگیلویه و بویراحمد است. دقت داشته باشید برای ورود به منطقه پارک ملی و ناحیه حفاظت شده حتما باید مجوز بازدید داشته باشید.

دریاچه کوه گل، نگین سی‌سخت

دریاچه کوه‌گل در طبیعت بی‌نظیر شهرستان دنا واقع شده و از بکرترین جاهای دیدنی استان کهگیلویه و بویراحمد محسوب می‌شود. کوه گل در فاصله ۸ کیلومتری از شهر سی‌سخت و در فاصله ۵ کیلومتری از چشمه میشی قرار گرفته است. نام این منطقه در زبان و گویش محلی کُه گول است یعنی کوهی که دارای چندین دریاچه و تالاب است. متأسفانه این منطقه با نام کوه‌گل شهرت پیدا کرده است ولی نام صحیح نمی باشد. وسعت دریاچه حدودا نیم هکتار و عمق آن ۱۵ متر است. دریاچه کوه‌گل بهشتی برای عاشقان طبیعت و عکاسان است. در فصل بهار این منطقه پوشیده از گل‌های زیبا است. عطر گل‌ها و گیاهان کوهی هوش از سر هر مسافری می‌برد. این دریاچه زیبا با کوههای بلند احاطه شده که تا اواسط بهار قله‌هایی پر از برف دارند. انعکاس تصویر کوه‌ها در آب زلال دریاچه، منظره‌ای غیر قابل توصیف خلق کرده است. هوای این منطقه بسیار خنک و دلچسب است. اگر علاقه‌مند به پرنده نگری هستید باید بدانید که منطقه کوه گل یکی از مناطق مورد علاقه پرندگان مهاجر است. بد نیست قبل از سفر به منطقه کوه گل کمی هم با گیاهان کوهی آشنایی داشته باشید. این منطقه پوشیده از سبزی‌های کوهی و گیاهان دارویی است. در اطراف چشمه کوه گل امکانات رفاهی وجود ندارد ولی اگر اهل کمپ زدن هستید و به شب مانی در طبیعت علاقه دارید قطعاً این منطقه یکی از انتخاب‌های مناسب برای شماست.

چشمه میشی سی‌سخت

چشمه میشی یا چشمه بوشو در سی‌سخت مرکز شهرستان دنا واقع شده است. چشمه میشی یکی از بی‌نظیرترین جاهای دیدنی استان کهگیلویه و بویر احمد است. چشمه در کنار جاده واقع شده است و دارای آبی زلال و بسیار خنک است. به‌طوری که بیشتر از چند ثانیه نمی‌توانید دست خود را در آب نگه دارید. از آب چشمه میشی هم برای تامین آب آشامیدنی شهر و هم برا آبدهی به زمین‌های زراعی و تاکستان‌های ده سی‌سخت استفاده می‌شود. چشمه میشی چشمه‌ای پرآب و خروشان است و طبیعتی بکر و بی‌نظیر دارد. اگر اهل کوه پیمایی هستید بد نیست در حدود نیم ساعت به سمت بالای چشمه پیاده روی کنید و از آرامش و طبیعت بی‌نظیر منطقه لذت ببرید. در اطراف چشمه میشی امکانات رفاهی وجود ندارد. اگر خوش‌شانس باشید می‌توانید از چوپان‌های منطقه سبزی کوهی و گیاهان دارویی بخرید.

روستای کریک

روستای کریک در شهرستان دنا واقع شده و از جذاب‌ترین جاهای دیدنی استان کهگیلویه و بویراحمد است. این روستای پلکانی به ماسوله جنوب شهرت دارد. روستای کریک دارای طبیعتی بکر و کم نظیر و دارای آب و هوایی خوش است. خانه‌های روستا به‌صورت پلکانی در شیب کوه قرار گرفته‌اند و از خشت و گل و چوب ساخته شده‌اند. گشت و گذار در بافت دیدنی روستا، عکاسی از طبیعت بی‌نظیر کریک، هم نشینی با ساکنان خونگرم و نازنین، بازدید از جاذبه‌های مذهبی و طبیعت اطراف روستا، کوهنوردی و… تنها بخشی از دلایل سفر به این روستای بی‌نظیر است. همچنین این روستا یکی از مسیرهای گذر عشایر است. عبور عشایر بویراحمدی در زمان ییلاق و قشلاق از روستای کریک خود به تنهایی یکی از اصلی‌ترین جاذبه‌های گردشکری استان کهگیلویه و بویراحمد است.

شهرستان دنا

شهرستان دنا از شهرستان‌های شمالی استان کهگیلویه و بویراحمد است. مرکز این شهرستان شهر معروف و توریستی سی‌سخت است. سی‌سخت تقریباً ۳۵ کیلومتر با شهر یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویر احمد فاصله دارد. سی‌سخت و طبیعت بی‌نظیر اطراف آن از مهمترین جاهای دیدنی استان کهگیلویه و بویراحمد می‌باشند. سی‌سخت شهری بسیار تمیز و زیباست که باغ‌های انگور به وفور در آن یافت می‌شود. هنگام سفر به شهر سی‌سخت دیدن پنل‌های خورشیدی بسیار در سطح شهر نظر شما را جلب می‌کند. همچنین بیشتر باغ‌های انگور این منطقه به سیستم آبیاری قطره‌ایی مجهز هستند.

چشمه بلقیس چرام

چشمه بلقیس یا باغ چشمه بلقیس چرام در شهرستان چرام واقع شده و یکی از جاهای دیدنی استان کهگیلویه و بویراحمد به‌شمار می‌رود. چشمه بلقیس که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این باغ در مسیر جاده چرام-گچساران است و فاصله آن تا شهر چرام ۴ کیلومتر می‌باشد. تا سال ۱۳۲۳ این منطقه تنها با درختان بید و زبان گنجشک پوشیده شده بود و خبری از باغی به شکل امروزی نبود. با اینکه اطلاعات دقیقی از تاریخ شکل‌گیری آن در دسترس نیست ولی رونق آن به شکل امروزی را به اوایل دوران پهلوی نسبت می‌دهند. در سال ۱۳۲۳ درختان خشک بید و علف‌های هرز از بین رفته و با هدایت آب چشمه‌های اطراف باغ جویبارهایی در آن بوجود آوردند. کلکسیونی از درختان زینتی و ارزشمند در باغ کاشته و کف باغ نیز با سنگ فرش تزیین شد. حوضی در وسط باغ حفر شد و باغ شکلی زیبا و بی‌نظیر به خود گرفت.

به اعتقاد گروهی نام این باغ از اسطوره و نماد زیبایی یعنی بلقیس گرفته شده است. ساخت باغ در سال ۱۳۳۶ تمام شد. امروزه باغ بلقیس مجهز به آلاچیق و سکوهایی برای رفاه حال بازدیدکنندگان است. از دیگر امکانات این باغ می‌توان به وجود سرویس بهداشتی، نورپردازی باغ در شب، دکه‌ها و مغازه‌های فروش مواد غذایی اشاره کرد. باغ بلقیس خصوصا در فصل بهار یکی از مهمترین جاذبه‌های استان کهگیلویه و بویراحمد است.

شهرستان چرام

شهرستان چرام یکی از شهرستان‌های استان کهگیلویه و بویر احمد است که مرکز آن شهر زیبای چرام است. نام قدیمی شهر در زمان اشکانیان بازرنگ بوده است. این شهر بعدها با نام چَرام شناخته شد. دلیل این نامگذاری وجود چراگاهها و دشت‌های وسیع در این منطقه بوده است. اما گذر زمان نام شهر را از چَرام به چِرام تغییر داده است.

تنگ گنجه‌ای

این مکان تفریحی که در 10 کیلومتری شمال غربی یاسوج قرار دارد منطقه‌ای خوش آب و هوا با رودخانه‌ای زلال و پوشیده از جنگل است که دل کوههای دنا می‌جوشد و نوازشگر چشمان گردشگران در بهار و تابستان است.

پارک جنگلی یاسوج

این پارک جنگلی که با 80 هکتار وسعت بزرگترین پارک جنگلی درجنوب کشور است در شمال شهر یاسوج قرار دارد و پوشیده از درختان بلوط، بادام کوهی، ارزن، کیکم و بنه است.

دریاچه سد شاه قاسم

این دریاچه زیبا که در پنج کیلومتری جنوب شهر یاسوج قرار دارد، تابلویی زیبا از آبی آب و سبزی جنگل‌های بلوط ترسیم کرده است.

تل خسروی

تله خسروی، تل خسرو و یا تپه خسرو در روستای تل خسرو از توابع شهرستان بویراحمد است و یکی از قدیمی‌ترین جاهای دیدنی استان کهگیلویه و بویراحد محسوب می‌شود. این تپه باستانی که قدمتی مربوط به هزاره سوم قبل از میلاد دارد در فاصله ۵ کیلومتری از یاسوج واقع شده است. تل خسرو برای بومیان منطقه تپه‌ای اسطوره‌ای محسوب می‌شود. اعتقادی که در طی سالیان سال و نسل به نسل بین اهالی منتقل شده است. داستان از این قرار است که وقتی کیخسرو به دشت یاسوج می‌رسد به همراهانش دستور می‌دهد تپه‌ای در این دشت بنا کنند. آنگاه کیخسرو بر بالای این تپه لهراسب را به‌عنوان جانشین خودش انتخاب می‌کند. این افسانه که فردوسی نیز در کتاب شاهنامه خود بدان پرداخته است می‌گوید بعد از این اتفاق کیخسرو تاج پادشاهی را به لهراسب می‌دهد و به سمت غاری در کوههای دنا می‌رود و در آنجا عروج می‌کند و به تا ابد جاودانه می‌ماند. بومیان معتقدند تل دیگری نیز در این دشت به دست زال و سوارانش ساخته شده که با نام تل زال یا تل زالی شهرت دارد.

آبشار تنگ تامرادی

آبشار تنگ تامرادی در فاصله ۴۵ کیلومتری از شهر یاسوج واقع شده و یکی از بکرترین جاهای دیدنی استان کهگیلویه و بویراحمد است. آبشار تنگ تامرادی چیزی در حدود ۱۵ متر ارتفاع دارد. اطراف آبشار دارای مناظری بسیار چشم نواز است.

به‌دلیل اینکه مسیر دسترسی به آبشار تا مدتها ناهموار و سخت بوده این منطقه نسب به دیگر مناطق استان تقریبا بکر و دست نخورده است. در اطراف آبشار تنگ مرادی آبشارهای دیگری نیز وجود دارد و همین امر این محدوده را به یکی از کم نظیرترین جاذبه‌های گردشگری استان کهگیلویه و بویر احمد تبدیل کرده است. برای دسترسی به آبشار تنگ تامرادی در ۲۶ کیلومتری جاده یاسوج به بابا میدان بعد عبور از دوراهی سپیدار تقریبا ۲۰ کیلومتر ادامه مسیر دهید تا منطقه بی‌نظیر و جذاب آبشار تنگ تامرادی برسید.

پیست اسکی کاکان

پیست اسکی کاکان در منطقه‌ای به نام کاکان در فاصله ۱۸ کیلومتری از شهر یاسوج واقع شده است. این منطقه به پیست اسکی دنا نیز معروف است. طول این منطقه حدوداً ۶۰۰ و عرض آن تقریباً ۱۵۰۰ متر می‌باشد. پیست اسکی کاکان دارای امانات رفاهی چون رستوران و کافی‌‌شاپ، امکان کرایه تجهیزات اسکی، خوابگاه و… می‌باشد. این منطقه بی‌نظیر و منحصربه‌فرد یکی از بهترین جاذبه‌های گردشگری استان کهگیلویه و بویراحمد محسوب می‌شود. همچنین این منطقه در فصل بهار پوشیده از گل‌های وحشی و زیبا است و برای عکاسی بسیار مناسب است.

تنگ مهریان یاسوج

تنگ مهریان در فاصله سه کیلومتری از شهر یاسوج است. پیمایش مسیر تنگ مهریان از زیباترین مسیرهایی است که خاطرات آن تا ابد در ذهن مسافران نقش می‌بندد.

این منطقه دارای طبیعتی بکر و سرسبز است. تنگ مهریان در نزدیکی روستایی با همین نام واقع شده است. در فصل بهار مناظر این مسیر جادویی و کم‌نظیر است. در فصل تابستان به‌دلیل وجود درختان تنومند سپیدار و بلوط، افراو… آب خنک و زلال رودخانه مهریان و هوای بسیار مطبوع، این منطقه میزبان مسافرانی است که از سرتا سر ایران به تنگ مهریان سفر کرده‌اند. بازدید زمستانی این منطقه نیز خالی از لطف نیست. در زمستان یخ‌های قطوری در این منطقه بوجود می‌آید که همین امر علاقه‌مندان به یخ‌نوردی را به سمت این تنگ زیبا و چهارفصل می‌کشاند.

آبشار یاسوج

آبشار یاسوج در فاصله دو کیلومتری از شهر یاسوج واقع شده و از اصلی‌ترین جاهای دیدنی در استان کهگیلویه و بویراحمد است. این آبشار زیبا و پرطرفدار در شمال شهر یاسوج قرار گرفته است. آبشار یاسوج حدوداً ۱۰ متر ارتفاع دارد و آب آن را چشمه‌هایی تأمین می‌کنند که از دل کوههای زاگرس می‌جوشند. مسیر رسیدن به آبشار یاسوج از میان باغ‌های زیبا و سرسبزی می‌گذرد که هوایی دلچسب و بی‌نظیر دارد. آبشار یاسوج در فصول گرم سال از مقصدهای مور علاقه طبیعت‌گردان است.

شهرستان بویراحمد

شهرستان بویراحمد یکی از شهرستان‌های استان کهگیلویه و بویراحمد است. شهر یاسوج مرکز این شهرستان و همچنین مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد نیز می‌باشد. شهر زیبای یاسوج در دامنه قله‌های دنا قرار گرفته است. ساکنان این شهرستان لر هستند. زبان ساکنان این منطقه لری بویراحمدی می‌باشد.

آبشار یاسوج

آبشار یاسوج

کلیه حقوق برای وب سایت بنیاد ایران شناسی محفوظ است. ©١٣٩9

نشانی: تهران، خیابان شیخ بهایی جنوبی، خیابان ایران شناسی، شهرک والفجر

طراحی و اجرا: اداره رایانه و فناوری اطلاعات